SRC Belgesi Nedir?

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Bunun anlamı kısaca şudur: Kendi aracı ile yük veya yolcu taşıyan şoförler ile başkasının adına yük veya yolcu taşıyan şoförlerin alması zorunlu belgedir.

SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi aşağıdaki türlere ayrılır;
SRC1: Uluslar arası yolcu taşımacılığı,
SRC2: Yurtiçi yolcu taşımacılığı,
SRC3: Uluslar arası eşya-kargo taşımacılığı,
SRC4: Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı,
SRC5: Tehlikeli madde taşımacılığı

SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Alabilme Koşulları;
Src Belgesi başvuruları 2 şekilde yapılmaktadır.
• Ehliyet alış tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce (sınavsız) olan şoförler.
• Ehliyet alış tarihleri 25.02.2003 tarihinden sonra (sınavlı) olan şoförler.

SRC 1’i alan SRC 2‘yi, SRC 3’ü alan SRC 4’ü almış olur.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından şoförler odası federasyonlarına gönderilen yazıya göre Covid-19 tedbirleri kapsamında SRC belgesi bulunan şoförler için yaş sınırı, SRC-5 belgesi hariç 31 Aralık 2023 tarihine kadar 69 yaşından gün almamak kaydıyla yeniden düzenlendi.

SRC Belgesini Kimler Almalıdır?
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker veya hafif yükler taşıyan şirket minübüs araçları kullanan sürücüler ile, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil ile okul taşıtı sürücülerinin alması gereken belgedir.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşımacılığı meslek olarak yapacak ve yukarda yazılı araçları kullanacak kişiler SRC türü mesleki yeterlilik belgesini almak zorundadırlar.

SRC (Mesleki Yeterlilik Belgesi) alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlara başvurup yeterli eğitimden geçen ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı sınavdan 70 tam puan ve üzeri alanlar SRC belgesi almaya hak kazanırlar.
2021 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 468 TL., firmaya ise 1.181 TL. olmak üzere toplam 1.649 TL. para cezası olarak belirlenmiştir.

NOT: Milli Eğitim Bakanlığı sınavlarını 3’er aylık dönemlerde yapmakta olup, bir sınavda sadece bir türdeki SRC belgesi alınabilir.

SRC Belgesi Eğitim Başvurusu
SRC belgesine başvuru yapmak isteyen sürücüler, 4 (dört) günlük SRC eğitime katılmaları gerekmektedir. SRC eğitimine katılan sürücüler, eğitimini tamamladıktan sonra kursumuz tarafından eğitimi tamamlama belgesi verilir. Bu belge ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacak olduğu sınava girilir. SRC sınavında geçme barajı 100 puan üzerinden 70 puandır.

Gerekli Evraklar
• 2 Adet Biometrik Fotoğraf
• Yeni T.C. Kimlik Kartı(Fotokopisi)
• Fark Sınıflarda Ehliyet Fotokopisi
• Öğrenim Belgesi aslı
• Sabıka Kaydı (Adliyeden veya E-Devlet Üzerinden)
• İkametgah (Muhtardan veya E-Devlet Üzerinden)
• HES Kodu